Sievin kirkko

Haikolantie 44 , 85410 Sievi

Jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10. Avoinna myös muiden tapahtumien aikana.

Sievin kirkko auringonpaisteessa

Sievin nykyinen, järjestyksessä jo neljäs kirkko rakennettiin vuonna 1861. Paikaksi valittiin Haikolankylän Jussinpekanmäki, jotta kellotorni saataisiin näkymään kauas ympäröivälle lakeudelle. Piirustukset laati lääninarkkitehti L. I. Lindqvist. Rakentaminen tapahtui haapajärveläisen Mikko Karjalahden johdolla. Kirkko liittyy tyylillisesti 1800-luvun pitkäkirkkoihin, vaikka onkin ristikirkko.

Sieviläisiä kutsutaan jumalanpalveluksiin kohta isonvihan jälkeen vuonna 1729 hankituilla kelloilla. Kelloissa oleva teksti todistaa hankinnan ja päättyy sanoihin: Wiholliselda hevitetyin Siewi ja Ewijarwilaisten rahalla Stocholmis ostettu."

Sievin kirkon ympäristö on säilyttänyt perinteisen ilmeensä. Sievin puukirkko rakennettiin Mikko Karjalahden johdolla 1859-61 (L. I. Lindqvist). Muodoltaan kirkko on länsitornillinen, pitkänomainen ristikirkko. Sitä on korjattu mm. 1945 (K. S. Kallio) ja 1979-80. Kirkon läheisyydessä on kaksi hautausmaata, toinen kirkon kaakkoispuolella, toinen pohjoispuolella. Molemmilla hautausmailla on ruumishuoneet viime vuosisadalta.

Kirkon välittömässä läheisyydessä, seurakuntakodin vieressä on vanha, hirsinen lainajyvästön makasiini vuodelta 1865. Se sisustettiin museoksi 1986.

Kirkon eteläpuolella on Sievin kirkkoherranpappilan rakennusryhmä, joka rakennettiin samaan aikaan kirkon kanssa. Puinen päärakennus valmistui 1863 (M. Karjalahti), väentupa ja puotihuoneet 1864. Navetta on 1930-luvulta. Pihapiirin ulkopuolella on pappilan hirsinen jyväaitta vuodelta 1866.

Kirkkoon mahtuu noin 600 henkilöä. Pääovella on inva-liuska. Vessat ovat seurakuntakodilla.

Parkkipaikat kirkon edessä, pääoven vieressä on inva-paikkoja.

Kuvia kirkosta alasivulla.

Haikolantie 44, 85410 Sievi