Ristiäiset

Paljon onnea uudesta perheenjäsenestä!

Kasteessa on kyse Jumalan rakkaudesta. Jumala on aina kastetun kanssa ja pelastaa hänet kaikelta pahalta. Kasteveden suoja ympäröi kastettua vielä kuoleman rajan ylikin. Ristiäisissä eli kastejuhlassa kastetusta tulee kotiseurakuntansa jäsen ja osa kirkkoa. Ristiäisissä kastetun läheiset rukoilevat ja toivovat hänelle kaikkea hyvää elämään. 

Ennen ristiäisiä

Ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Siellä sovitaan kastepäivä ja paikka sekä kasteen toimittava pappi. Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Seurakunnan jäsenille ristiäiset kirkossa ovat maksuttomat. Kahvitilaisuuteen voi myös vuokrata seurakunnan tiloja. Kysy lisää kirkkoherranvirastosta.

Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jossa käydään läpi perheen toiveet ja keskustellaan muista ristiäisiin liittyvistä asioista, kuten tilaisuuden musiikista ja siitä, miten ristiäisvieraat osallistuvat ristiäisten kulkuun.

Rekisteröinti-ilmoituksen täyttäminen

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiinsa rekisteröinti-ilmoituksen, joka on väestörekisterikeskuksen lomake. Siihen vanhemmat merkitsevät lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa ilmoituksen rekisteröitäväksi. Samassa kuoressa on myös maistraatin ohjeita nimeen liittyen, kirje seurakunnalta ja kummien ilmoittaminen -niminen lomake, joka annetaan etukäteen papille tarkistamista varten.

Lapsen nimen valinta

Nimilain mukaan etunimiä saa olla enemmän kuin yksi, mutta enintään neljä. Nimi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Useimmiten lapsi kastetaan ennen sitä, mutta kastaa voi myöhemminkin.

Kummien valinta

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, mutta kirkkoherran luvalla yksi kummi riittää. Vähintään yhden kummin pitää olla konfirmoitu evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Heidän lisäkseen kummeina voi olla luterilaisen kirkon kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään muuhun kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuuluvia henkilöitä. Mihinkään kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön kuulumaton ei voi toimia kummina. 

Kastepöydän valmistelu

Hanki kastepöydälle seuraavat asiat:
valkea liina 
kastemalja
Raamattu
kynttilä
pieni valkoinen liina lapsen pään kuivaamista varten
(kukkia)

Pappi tuo mukanaan kastekynttilän, jonka pappi sytyttää kasteen jälkeen ja ojentaa vanhemmille.

Ristiäisten jälkeen

Lapsi saa kasteesta kastetodistuksen muistoksi. Kummeille annetaan kummitodistukset. Kaste voidaan myös merkitä vihki- tai perheraamattuun.

Ristiäisistä seuraavana sunnuntaina lapsen nimi luetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (mikäli vanhemmat haluavat), hänen puolestaan rukoillaan, ja kirkon kastepuuhun liitetään lapsen nimellä ja kastepäivällä varustettu kastelehti. Kastelehden kiinnittämisen voi toimittaa joku perheen/suvun/kummien jäsenistä tai suntio heidän ollessa estyneenä. Kastetun vanhemmat, sisarukset, kummit ja muu suku ovat erityisen tervetulleita tähän jumalanpalvelukseen. 

Pappi kastaa vauvan
Kuva: Kirkon kuvapankki

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Kastepuu Sievin kirkossa