Uutislistaukseen

Piispa Keskitalo odottaa Sievin vierailua

Piispantarkastukseen kuuluu monipuolisia tapaamisia ja tilanteita sekä kirkkoherran virkaan asettaminen

Piispa Jukka Keskitalo. Kuvaaja Sanna Krook.

Piispa Jukka Keskitalo. Kuvaaja Sanna Krook.

Piispa Jukka Keskitalo tarkastaa Sievin seurakunnan ja asettaa Olli Luhtaselan seurakunnan kirkkoherraksi 

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo seurueineen suorittaa piispantarkastuksen Sievin seurakunnassa 24.–26. marraskuuta 2023. 

– Odotan Sievin seurakunnan piispantarkastusviikonlopulta monia mielenkiintoisia kohtaamisia. Olen hyvilläni, että pääsen tutustumaan Sievin seurakuntaan nyt paremmin ja voimme yhdessä seurakunnan kanssa pohtia tulevaa, piispa Jukka Keskitalo toteaa. 

– Tärkeä hetki on myös kirkkoherran Olli Luhtaselan virkaanasettaminen sunnuntain messussa. Toivotankin seurakunnan runsaslukuisesti mukaan tähän juhlavaan jumalanpalvelukseen, Keskitalo jatkaa. 

Piispantarkastukseen kuuluu monipuolisia tapaamisia ja tilanteita 

Piispantarkastuksessa piispa Keskitalo tapaa seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja seurakuntalaisia sekä tutustuu seurakunnan toimintaan ja paikkakunnan todellisuuteen. Tapaamisissa alueen yritysten, palveluiden ja työnantajien kanssa jaetaan tämän hetken kuulumisia sekä pohditaan tulevaisuuden näkymiä. Piispantarkastuksessa kuullaan myös ajatuksia yhteistyöstä seurakunnan kanssa.  

Piispantarkastusviikonloppu käynnistyy perjantaina kello 9 aamuhartaudella Sievin kirkossa. Tilaisuus on avoin kaikille. Perjantaipäivän aikana piispan seurue tekee yritysvierailut Isokummun lammastilalle sekä Scanfilille. Piispa seurueineen vierailee myös Lauri Haikolan koululla ja Sievin lukiossa tervehtimässä koulujen oppilaita ja henkilökuntaa. Iltapäivällä piispan seurue tapaa myös Sievin kunnan johtoa. Perjantaina kello 18 piispa Keskitalo on mukana Sievin kunnan joulunavauksessa kunnantalolla. 

Lauantaina 25. marraskuuta piispa seurueineen keskustelee Sievin seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa. Keskusteluissa käsitellään seurakunnan tilannetta, tulevaisuuden näkymiä ja strategiaa.  

Piispantarkastus huipentuu sunnuntain 26.11. juhlamessuun Sievin kirkossa kello 10. Messun jälkeen ohjelmassa on piispantarkastuksen yleinen osa, jossa piispa seurueineen antaa lausuntonsa Sievin seurakunnasta. Lausunnon jälkeen on tarjolla lounas noin kello 12 alkaen. Sunnuntain tilaisuudet ja lounas ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. 

Sievin uusi kirkkoherra Olli Luhtasela asetetaan virallisesti virkaansa

Sievin kirkkoherra Olli Luhtasela voitti kirkkoherranvaalin ylivoimaisella ääntenenemmistöllä tämän vuoden toukokuussa. Osana piispantarkastuksen juhlamessua piispa asettaa hänet virallisesti virkaansa. Luhtasela on toiminut Sievin virkaa tekevänä kirkkoherrana jo vuodesta 2021 lähtien ja kirkkoherran virassa syyskuun alusta alkaen. 

– Piispantarkastuksen päätösmessusta tulee seurakunnan kannalta tärkeä ja iso juhla. Sievissä on ollut usean vuoden välivaihe, jonka aikana seurakunnalla ei ole ollut virkaan asetettua kirkkoherraa. Nyt välivaihe saa päätöksensä virkaan asettamiseni myötä, Luhtasela sanoo. 

– Sievin seurakunnassa on valmisteltu piispan vierailuviikonloppua oikein hyvillä mielin. Meillä on ollut myös ilahduttavan paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. Myös monet yhteistyökumppanit ovat kantaneet hienosti vastuuta viikonlopun ohjelmasta, Luhtasela pohtii. 

Sievin piispantarkastuksen avoimiin tilaisuuksiin voi osallistua myös striimauksen välityksellä. Perjantain aloitustilaisuus striimataan seurakunnan YouTube-kanavalla samoin kuin myös sunnuntain messu sekä yleinen piispantarkastus, jossa kuullaan piispan seurueen lausunto Sievin seurakunnasta. 

Piispantarkastus on satoja vuosia vanha kirkollinen tapa, jonka mukaan piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa. Tarkastus osuu seurakunnan kohdalle noin kerran reilussa vuosikymmenessä. Sievin edellinen tarkastus oli vuonna 2013. Piispantarkastus on kokonaisuudessaan noin vuoden mittainen prosessi, vaikka varsinainen piispan vierailu seurakunnassa järjestetäänkin yhden viikonlopun aikana. Uudistunut piispantarkastusprosessi keskittyy tulevaisuuden näkymiin sekä seurakunnan työn tukemiseen.  

22.11.2023 09.24